vrijdag 1 oktober 2010

Update

hoi,

Hier een update wat er nu precies gebeurd is gisteren, voor zover wij het begrepen en juist doorgekregen hebben.

De president heeft een besparingsplan ingevoerd voor de politie. Voor de politie zelf houdt dit weinig tot niets in, maar zij werden slecht geïnformeerd en maar weinigen weten effectief wat het besparingsplan inhoud. Gewoon bij het woord besparingen zijn de politie massaal gaan staken. Op het nieuws kan je het moment zien waarop de president het probeert uit te leggen en aangevallen wordt, en hij op het balkonnetje gaat staan en zegt: "Hier ben ik, vermoordt mij maar!". eventjes een eigen comentaar: de president is een typisch heethoofdige en macho ecuadoriaan. Tijdens al dit is hij gewond geraakt aan zijn been waarop hij naar een ziekenhuis is overgebracht.

Ondertussen profetieerde de grootendeels arme bevolking van het land om op dievenpad te gaan. Gelukkig zijn er geen moorden geweest maar voor de rest valt de situatie wat te vergelijken met New Orleans ten tijde van de orkaan. De luchthavens van Quito en Guayaquil werden afgesloten.

Hier in Guayaquil zijn banken overvallen, tankstations leeggehaald, winkels leeggeroofd. Zelfs de groote winkelscentrums waar wij vaak gaan eten zijn leeggehaald. Ook veel winkels met elektronica zijn leeggeroofd. Ronald, de oudste broer, was tijdens het uitbreken van deze choas nog op zijn werk en moest terug naar huis komen. Hij kwam volledig overstuur terug thuis en had echt gevreesd voor zijn leven. Hij heeft ons direct verboden om het huis te verlaten. Toen was het ongeveer 11 uur hier. Voor de rest van de middag hebben wij hier gebunkerd. Ronald, abraham, laura (het duitse meisjes dat vorig weekend aankwam), martine (de belgische vroedvrouw die dinsdag aankwam), en ik en Kaat. Martha was voor de dag naar Quito en zit daar momenteel vast, maar is veilig.

Terug naar het ziekenhuis waar de president momenteel is. Het is hier nu ongeveer negen uur 's avonds. De politie probeert het zieknhuis binnen te dringen om de president te vermoorden, terwijl 500 militairen de president levend proberen buiten te krijgen. Dit was hier volledig live te zien en heeft ongeveer twee uur geduurd. Wij zaten op dit moment met zijn zessen in de keuken gespannen naar de tv te kijken. Op een bepaald moment zie je een auto geflanceerd door een tiental militairen het ziekenhuis verlaten. Daarop wordt er massaal geschoten (de militaieren schoten met rubberen kogels) door de "politie"?. Je ziet op de live beelden een militair neervallen, die blijkt later gestorven te zijn. Als de auto met de president verdwenen is, stoppen de geweerschoten. De president is direct naar het presidenteel paleis gegaan om daar een toespraak te geven, en de menigte wat op te zwepen (dit kunnen jullie in België ook zien denk ik) en de concurentie te beschuldigen. Waarop de menigte scandeerd dat die vermoordt moet worden. Toen hij op het balkon stond waren wij er van overtuigd dat hij zou neergeschoten worden, zeker toen wij hoorden dat er een groep politie maar en blok ver was. Gelukkig is dit niet gebeurd en was de hectische dag afgesloten na de toespraak.

Vandaag is de rust terug gekeerd. Hier in Guayaquil is de politie nog niet terug aan het werk dus wij blijven nog een dagje binnen.

eventjes nog een paar feiten. Niet alle politie heeft gestaakt, bijvoorbeeld in Cuenca (waar mijn ouders zitten) is er zo goed als niets gebeurd. Er wordt hier ook gezegd dat de overval op het ziekenhuis niet enkel de politie was, omdat er met machinegeweren is geschoten en de politie hier niet over beschikt. dit zal dus wel nog een staartje krijgen. Ook hadden wij juist de avond ervoor beslist om niet overdag, maar 's nachts te werken om meer te kunnen doen. Gelukkig want anders hadden wij dus nu nog altijd vastgezeten in het ziekenhuis.

Wij hopen hier dat de rust vlug terugkeert, en we buiten kunnen want we hebben bijna geen eten. :p wij zelf hebben weinig van de onrust gemerkt maar zijn dus veilig. Hier is het een rustige buurt.

Groetjes van ayla en Kaat, ik laat jullie weten als het weer in orde is hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten